+361-333-8227 | info@diplon.hu | 1107 Budapest, Száva u. 8 | 10% kedvezmény minden zuhanykabinra | Heti akár 10%-os akció egyes termékekre

+361-333-8227 | info@diplon.hu | 1107 Budapest, Száva u. 8 | 10% kedvezmény minden zuhanykabinra | Heti akár 10%-os akció egyes termékekre

Blog

9 gyakori fürdőszoba elrendezés, amit jó ötlet megfontolni a felújítás során

2022.10.18 09:43
9 gyakori fürdőszoba elrendezés, amit jó ötlet megfontolni a felújítás során

Nagyon sok időt töltünk a fürdőszobánkban, ráadásul az egész fürdő meghatározó lehet lakásunk funkcionalitására és esztétikája szempontjából. Akár fel szeretné újítani a meglévő fürdőszobáját, vagy akár teljesen új fürdőszobát szeretne építeni, jó ha tisztában van azzal, milyen aktuális elrendezési trendek alapján alakulnak a fürdőszobák. Mi segítünk Önnek a megfelelő elrendezés megtalálásában.

A fürdőszobák általában a ház északi részén találhatóak, hogy kihasználják a természetes fényt és a jó szellőzést. A víz és a páratartalom miatt - ami jellemző a fürdőszobákra, - nem árt ha körültekintően választjuk ki a padló és a többi burkoló/felület anyagát. Olyan anyagok ideálisak, amik csúszásmentesek és egyben ellenállóak a penésszel szemben is.

Teljes fürdőszobák

Egy teljes fürdőszoba lehet központi, vagy oldalas elrendezésű is. Az oldalas elrendezésnél a csap, a toalett és a kád vagy a zuhanyzó is mind egy oldalon kap helyet a fürdőszobában.

A központi elrendezés esetében a berendezések a két falon kapnak helyet. A toalett és a csap az egyik falon összepárosítva, a fürdőkád vagy a zuhanyzó pedig a másik falon. A központi, teljes fürdőknek általában van egy centruma, ahonnan könnyen elérhető a fürdőszoba minden eleme.

Háromnegyedes fürdőszobák

A háromnegyedes fürdőszobák általában nyújtanak valamennyi tárolási lehetőséget, stratégiailag elhelyezett polcokkal. Habár még mindig kisebb fürdőszobát jelöl, azért helyet kaphatnak csapok mellett a fürdőszoba szekrények is, és persze egy toalett, valamint a zuhanyzó.

Fél fürdőszobák

A fél fürdőszobákat általában mellékhelyiségnek hívják, és általában egy csap és egy toalett kap helyet bennük. Attól függően, hogy a csap és a toalett hol helyezkedik el, választhat lineáris, egy falas vagy megosztott dizájnú tervet.

Negyed fürdőszobák

Ezek olyan mellékhelyiségek vagy zuhanyzók, amikben egyetlen fürdőszoba berendezés kap helyet, ami vagy egy zuhanyzó, vagy egy toalett. Általában a ház alsóbb szintjein kapnak helyet, így kiszolgálhatja az ember higiéniai szükségleteit, anélkül, hogy végig kellene például sétálni az egész lakáson, hogy eljussunk a központi fürdőhöz.

Fő fürdőszobák

A fő fürdőszobák általában a legnagyobbak és a legprivátabbak az otthonokban, és leggyakrabban a fő hálószobával vannak egybekötve. Külföldön “mester” fürdőszobának is hívják ezt a fajta kialakítást.

Az elsődleges fürdőszobák a “mester” fürdőkszobák előnyeit felhasználva, egyedi igényekhez igazodnak a maximális relaxáció eléréséhez, valamint, válaszható, plusz extrákkal is kiegészítik őket:

Szauna- vagy gőz zuhany

Dupla fürdőszobaszekrény csapokkal és tükrökkel

Örvénykád hidromasszázzsal

Vászon tárolók

Félig elzárt toalett, a privát szféra érdekében

Jack és Jill fürdőszoba

Ez a fajta fürdőszoba két hálószoba közt kap helyet, és mindkét szobából nyílik ide ajtó. Ezekben a fürdőszobákban helyet kaphat egy vagy két csap, egy fürdőkád, illetve egy toalett is.

Megosztott fürdőszobák

A megosztott fürdőszoba részekre osztja a szoba bejáratát, helyet kap benne egy főcsap a szoba egyik részében. A szoba másik része pedig zárható, és egy kád vagy egy toalett található benne.

Ez egy ideális kialakítás olyan esetekben, amikor a fürdőszobát egynél több ember használja, mert két külön fürdőszoba érzetét kelti, mivel amíg egyvalaki használnálja a kádat vagy a toalettet, egy másik ember használni tudja a csapot.

Sarokzuhany fürdőszobák

A sarokzuhany fürdőszobák általában egyszerű zuhanyszobák, vagy vendégszobák részei. Található bennük egy zuhanyzó, ami kisebb helyek esetében a szoba sarkában kap helyet, de ha nem kell takarékoskodni a hellyel, akkor a szoba közepén is elhelyezhető.

Fürdőszobák mozgáskorlátozottak részére

Ezeket a fürdőszobákat kerekesszékesek részére alakítják ki, és tipikusan nagyobbak az átlagnál, mivel a kerekes széknek sokkal több hely kell ahhoz, hogy a használójuk teljesen meg tudjon fordulni a fürdőben. A fürdőszoba ajtónak van egy minimum szélessége, amit el kell hogy érjen, és az ajtó sem korlátozhatja a fürdőben létrehozott hely méretét.

Végezetül

Ez minden, amit tudni érdemes a megfelelő fürdőszoba elrendezés kiválasztásáról.

Kézszárítók: leg higiénikusabb megoldás egy nagy fürdőszobához
10
Nov

A kézszárítókat világszerte széles körben használják, és ideális megoldás a modern fürdőszobákhoz illetve közületi terek mosdóihoz. Rengeteg pénzt spórolhat meg egy kézszárító révén (főleg közösségi mellékhelységek esetén) továbbá gyorsan, érintésmentesen szárítják a kezet.