+361-333-8227 | +36301222237 | info@diplon.hu | 1107 Budapest, Száva u. 8 | Heti akár 10%-os akció egyes termékekre

+361-333-8227 | +36301222237 | info@diplon.hu | 1107 Budapest, Száva u. 8 | Heti akár 10%-os akció egyes termékekre

Blog

Hogyan tisztítsuk a WC kefét és a tartóját?

2022.09.19 11:49
Hogyan tisztítsuk a WC kefét és a tartóját?

 

Az egyszerű WC kefe és annak funkcionális tartója szinte semmi tiszteletet nem kap. Pedig ez a háztartási eszköz felelős az egyik legfertőzőbb feladat ellátásáért az otthonunk legkellemetlenebb helyén, amit persze próbálunk észre sem venni. Mikor tisztította vagy cserélte le utoljára a WC keféjét? Itt az idő a cselekvésre.

Milyen gyakran tisztítsuk a WC kefét és a tartóját

A legjobb az lenne, ha minden használat után letisztítanánk, és legalább havonta fertőtlenítenénk. Ugyanakkor ha a kefe teljesen meg tud száradni mielőtt visszakerül a tartójába, akkor elég lehet havonta is kitisztítani. Viszont ha ez nem lehetséges, akkor a WC kefe tartóját is jó, ha hetente kitakarítjuk.

Amire szüksége lesz

Felszerelés / eszközök:

  • Műanyag vödrök
  • Gumikesztyűk
  • Szemvédő
  • Mikroszálas rongy

Anyagok:

  • Klóros fehérítő
  • Fertőtlenítő spray
  • Hidrogén-peroxid
  • Fertőtlenítő törlő
  • Univerzális tisztítószer

Takarítson gyorsan fertőtlenítő spray-vel

Amint befejezte az illemhely tisztítását, utána egy gyors tisztítást végezhet a WC keféjén is egy fertőtlenítő spray használatával.
A tisztítás után húzza le a vécét, és áztassa be vízzel a kefét. Tartsa a nyelet úgy, hogy a kefe feje pont a WC felett van. Bőven szórja meg a kefét fertőtlenítővel vagy 3% hidrogén-peroxiddal, miközben forgatja a nyelet úgy, hogy közben a kefe minden oldalát érje a fertőtlenítő. Használjon egy fertőtlenítő törlőt, hogy a nyelet is letisztítsa, továbbá egy másikat amivel kitörölheti a WC kefe tartóját is. Legalább 10 percig hagyjuk ázni őket a fertőtlenítőben. Ezután, hogy a WC kefe könnyen megszáradhasson, támassza ki a kefe nyelét a WC csésze karimája és a WC ülőke közé. A WC kefe tartóját pedig törölje át az áztatás után egy mikroszálas ronggyal. A kefe megszáradása után helyezze azt vissza a tartójába.

 

Fertőtlenítés fehérítőben való áztatással

Óvatosan öntsön forró vizet egy műanyag vödörbe. A vödörnek elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy a WC kefe tartója, valamint a WC kefe is nyelével és fejével együtt elférjen benne. Helyezze el a vödröt egy nagy lefolyó mederbe, például a kádba vagy zuhanyzóba. Így anélkül tudja majd használni a fehérítőt, hogy az kárt okozna valamiben.


Gumikesztyűt és szemvédőt viselve adjon hozzá a vödörhöz egy csészényi folyékony klóros fehérítőt.
Óvatosan tegyük bele a tartót és a kefét, úgy hogy ne fröccsenjen ki.

Hagyja őket ázni legalább egy órán át.


Az áztatás után gumikesztyűben vegye ki a WC kefét és a tartóját a vízből, majd körülbelül fél óráig tiszta forró vízben öblítse át azokat.


Szárítsa meg a kefét és tartóját mikroszálas törlővel, vagy hagyja őket a levegőn teljesen megszáradni tárolás előtt.


Így kell tehát fertőtleníteni a WC kefét és tartóját egy vödörnyi fehérítős oldatban.

Mikor cseréljük le a WC kefét

Ha nejlon sörtéjű WC kefét használ, akkor cserélje le, ha a sörte bűzleni kezd, illetve elszíneződik, kilapul, eltöredezik vagy elkezd leválni a fejről. Egy WC kefe élethossza attól függ, hogy mennyire gyakran van használva, de a legtöbb kefét jó lecserélni minden 6-8 hónapban.

5 tipp, hogy hogyan tudja megnövelni a WC kefe élettartalmát

Öblítse le a WC kefét tiszta vízzel minden használat után.

Hagyja teljesen kiszáradni a kefét tárolás előtt.

Ne hagyja, hogy egy zavaros, baktériummal teli tócsa alakuljon ki a tartó alján.
Válasszon olyan tartót, amely megakadályozza hogy a WC kefe feje érintkezzen a tartó aljával, vagy oldalával. Ez nem csak higiénikusabb, de elkerülhetjük általa a WC kefe sörtéjének torzulását is.
Esetleg használhat eldobható, cserélhető fejű WC kefét is. Ilyenkor egyszerűen törölje le egy fertőtlenítő törlővel a nyelet és hagyja levegőn megszáradni minden használat után. Ilyen WC keféknél még külön tartóra sincs szükség, egyszerűen lehet egy akasztón is tartani.

Végezetül

Ez minden, amit tudni érdemes a megfelelő WC kefe kiválasztásáról a fürdőszobájához. A Diplon-nál WC kefék széles választékával találkozhat, számtalan méretben és stílusban. Ezért garantált, hogy mindenki megtalálja közte az igényeinek valót.